طی چند سال اخیر شاهد رشد جالبی در حوزه بلاک چین و ارز دیجیتال بودهایم. نوآوریهای فنی و الگوهای معاملاتی جدید که هر روز تکامل مییابند نه تنها برای سرمایهگذاران خوشنیت، بلکه برای کلاهبرداران نیز جذاب بودهاند. مجرمان سایبری و کلاهبرداران به چند دلیل به فضای ارز دیجیتال علاقهمند شدهاند: نخست اینکه به دلیل ناشناس بودن تراکنشها در این فضا، هیچ ردی از کلاهبردار باقی نمیماند و میتوان گفت پیگیری قضایی غیرممکن میباشد.
یک دلیل دیگر این است که فضای کریپتوکارنسی نوظهور بوده و کاربران نسبت به موارد امنیتی مربوط به آن، آگاهی کمتری دارند. برای اینکه قربانی این افراد سودجو نشوید و در رابطه با موارد امنیتی مربوط به ارزهای دیجیتال آگاهی بیشتری کسب کنید، در این مقاله با ما همراه باشید تا انواع کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال را بررسی کنیم
طرحهای پانزی، هرمی و شبکهای
طرحهای پانزی (Ponzi) و هرمی رایجترین شیوه کلاهبرداری ارز دیجیتال هستند که پایه و اساس بسیاری از روشهای دیگر کلاهبرداری در این زمینه را تشکیل میدهند.
در طرح پانزی، کلاهبردار، کاربران ناآگاه را با وعده سودهای کلان ترغیب میکند تا پولشان را برای سرمایهگذاری در یک یا چند پروژه، به او بسپارند. کاربر پول خود را به کلاهبردار میدهد اما این پول در هیچ کجا سرمایهگذاری نمیشود و فقط با استفاده از آن، سود افراد قدیمی پرداخت میگردد تا افراد بیشتری به سیستم اعتماد کنند و جذب آن شوند. در نهایت با جمع شدن پول کافی، طرح متوقف میشود و کلاهبردار با پول مردم فرار میکند.
مشهورترین کلاهبرداری در زمینه ارزهای دیجیتال که به روش پانزی انجام شد، پروژه بیتکانکت بود که هنگام پایان فعالیت خود و فروپاشی طرح در سال ۲۰۱۸، ارزشی معادل با ۲ میلیارد دلار داشت (قیمت هر واحد ۴۵۰ دلار بود). طی کمتر از ۲۴ ساعت پس از اعلام رسمی کلاهبرداری، قیمت آن به ۶ دلار رسید و در نهایت تمامی صرافیها آن را حذف کردند.
چگونه گرفتار طرح پانزی نشویم؟
- همیشه پیش از سرمایهگذاری در یک پروژه، منطقی فکر کنید و اگر به نظرتان رسید که وعده ارائه شده غیرواقعی است، به غریزه خود اعتماد کنید.
- اطلاعات مالکان طرحهای پانزی به طور معمول فاش نمیشود. سعی کنید اطلاعاتی را در مورد مالکیت و سابقه پلتفرم به دست آورید. هویت مدیر پلتفرم، آدرس دفتر مرکزی یا زمان آغاز به کار آن جزو پرسشهایی هستند که قبل از اقدام به سرمایهگذاری، باید پاسخ آنها را پیدا کنید.
- بررسی کنید که آیا تیم سازنده برای مدیریت پلتفرم مجوز قانونی دریافت کرده است؟ اطمینان حاصل کنید که در صورت بروز مشکل، میتوانید از آنها شکایت نمایید.
استخراج ابری یا کلود ماینینگ
طرحهای استخراج ابری یا رباتهای تلگرامی استخراج، در واقع طرحهای پانزی و هرمی هستند. کاربران تصور میکنند با سرمایهگذاری در این طرحها، پولشان برای خرید تجهیزات ماینینگ و استخراج بیت کوین هزینه میشود؛ در صورتی که هیچ استخراجی در کار نیست.
کلاهبرداری به روش استخراج ابری به این صورت انجام میشود که کلاهبرداران در وبسایت خود ماشین حسابی قرار میدهند تا کاربر بتواند سرمایه اولیه خود را در آن وارد کرده و سود دریافتی را ببیند. برای مثال فردی که میبیند با ۱۰ میلیون تومان میتواند ماهیانه ۲ میلیون تومان سود دریافت کند، وسوسه میشود تا نسبت به سرمایهگذاری در این طرحها اقدام نماید.
مانند طرحهای پانزی که رایجترین روش کلاهبرداری ارز دیجیتال هستند، سود در ابتدا پرداخت میشود اما پس از مدتی به تأخیر میافتد و حساب کاربر مسدود میگردد. در نهایت کلاهبردار نیز با پول مالباختگان فرار میکند.
چگونه در دام کلاهبرداری استخراج ابری نیافتیم؟
- اگر عناوینی مانند «استخراج ابری»، «استخراج بدون دستگاه»، «کسب درآمد میلیونی از استخراج بیت کوین» را دیدید از آنها دوری کنید.
- وبسایت مورد نظر را به طور کامل و با دقت مورد بررسی قرار دهید اما این نکته را هم به خاطر داشته باشید که ۹۹ درصد وبسایتهای استخراج ابری، معتبر نیستند.
صرافیهای جعلی و کیف پولهای تقلبی
حوزه ارز دیجیتال پر از صرافیهای جعلی و متقلب است، بنابراین در ارتباط با صرافیها باید حواستان را جمع کنید. روش کلاهبرداری این صرافیها به این شکل است که هنگام واریز پول به حسابتان، کارمزدهای سنگینی دریافت میکنند یا برداشت پول را برایتان دشوار میسازند.
برخی از صرافیهای جعلی نیز با جذاب نشان دادن پلتفرم خود و عدم دریافت هزینه به عنوان کارمزد تراکنش و معاملات، معاملهگران تازهکار را جلب میکنند. در عوض، آنها برای فهرست کردن هر توکنی (از جمله توکنهای تقلبی) کارمزد دریافت نموده اما نقدینگی لازم برای خرید و فروش آزادانه توکنها را ایجاد نمیکنند. اتفاقی که میافتد این است که چنین توکنهایی در صرافی مسدود میشوند و معاملهگران دیگر امکان فروش و نقد کردن آنها را نخواهند داشت. اگر به دنبال یک صرافی معتبر و قابل اطمینان هستید، ثبت نام در صرافی کوینکس میتواند گزینه خوبی باشد.
علاوه بر این، شما باید هنگام استفاده از نرمافزار کیف پول برای ذخیره ارز دیجیتال خود نهایت دقت را به خرج دهید. نرمافزارهای کیف پول جعلی زیادی وجود دارند که از نام نرمافزارهای معتبر استفاده میکنند؛ یک نمونه از آنها نرمافزار تقلبی Ledger Live Mobile بود که از نام نرمافزار رسمی کیف پول سختافزاری لجر استفاده میکرد.
چگونه از کیف پولهای تقلبی و صرافیهای جعلی دوری کنیم؟
- این صرافیها و نرمافزارها معمولا به روشهای کاذب از جمله تبلیغات پاپ آپ، گروهها و کانالهای نامعتبر و … تبلیغ میشوند.
- به تعداد بازدیدها، دفعاتی که نرمافزار نصب شده است و امتیاز کاربران توجه کنید.
- اگر صرافی ارز دیجیتال دارای تغییرات مشکوک و غیرواقعی حجم معاملاتی بود، از آن دوری کنید (به خصوص اگر تازهکار باشد).
کلاهبرداری ارز دیجیتال از طریق فیشینگ
فیشینگ (Phishing) یک تکنیک رایج کلاهبرداری اینترنتی است که در زمینه کریپتوکارنسی و ارز دیجیتال نیز از آن استفاده میشود. شناسایی صفحات و پیامهای جعلی فیشینگ کمی سختتر از دیگر انواع کلاهبرداری میباشد. در این نوع حمله، آدرس وبسایت کلاهبرداران دقیقا مشابه وبسایت اصلی معتبر است اما با وارد شدن به این سایتها، اطلاعات محرمانه شما ضبط شده و سپس از آنها برای هک کردن سایر حسابهایتان استفاده میشود.
در این شیوه کلاهبرداری، شما یک لینک دریافت میکنید که به مباحث روز مربوط است. برای مثال به شما گفته میشود که اگر برای ورود به حسابتان در صرافی بایننس مشکل دارید، میتوانید از این لینک استفاده کنید. حال وبسایتی که وارد آن میشوید میتوانید جزء به جزء شبیه وبسایت بایننس باشد یا در آن، کلاهبردار از شما بخواهد صرافی جدیدی را امتحان کنید. در هر دو صورت، اگر اطلاعات کاربری خود را وارد نمایید، از آنها برای هک کردن حسابهایتان استفاده خواهد شد.
چگونه سایتهای فیشینگ را تشخیص دهیم؟
- این سایتها به طور معمول آدرس یک صرافی یا کیف پول معتبر را با یک اشتباه تایپی کپی میکنند. برای مثال ممکن است به جای حرف m، از n یا به جای ۰ از o استفاده کنند.
- مراقب باشید که کنار آدرس سایت، علامت قفل کوچک دیده شود. در غیر این صورت، سایت امن نیست.
روشهای تشخیص کلاهبرداری در حوزه ارز دیجیتال
اکثر کلاهبرداریهایی که در این حوزه انجام میشوند، علائم رایجی دارند که با دانستن آنها میتوان از وقوع فاجعه جلوگیری کرد. این علائم عبارتند از:
- وعده سودهای کلان و نجومی
- درخواست برای دعوت کاربران بیشتر و ارجاع افراد (طرح پانزی)
- درخواست گذرواژه یا سایر اطلاعات کاربری
- مشخص کردن قیمتهای آینده
سخن پایانی
با توجه به تعداد بالای کلاهبرداریها و فعالیتهای متقلبانه در فضای ارز دیجیتال، بهتر است رویکردی با احتیاط و تا حدی بدبینانه اتخاذ کنید. امیدواریم با خواندن نکات گفتهشده در این مطلب، آگاهی بیشتری نسبت به کلاهبرداران سایبری پیدا کرده و راه سوءاستفاده را بر آنها ببندید.
مطالب پیشنهادی:
سلام خرید ارز کردم با کوینکس موبایلم افتاد دریا متاسفانه نام ایمیلی که وارد شدم به خاطر ندارم فقط رمز کوینکس رمز جیمل یادم چکار میتوانم کنم ارز برگرده
سلام و عرض ادب.
شما با شماره موبایلی که برای ثبت نام جیمیل تون وارد جیمیل شوید ( در قسمت نام کاربری شماره موبایل خود را وارد نمایید) تا خود جیمیل، به شما نمایش داده شود.
سلام یکی داره پلتفرم
Datafxminers.com
رو به من معرفی میکنه برای سرمایه گذاری
میتونی به من بگی این پلتفرم داستانش چیه
خواهش میکنم
سلام و وقت بخیر
دیتا ماینینگ خوبه اما این که شما نوشتید پلتفرم کلاهبرداریه
سلام بنظرتون این کلاهبرداریه ?
(حقوق سه درصد هستش🌸
کار در منزل وغیر حضوری🌹
حقوق هم که سه درصد الی چهار دصد بستگی به یادگیری و طریقه و سرعت شما شماهستش. مثال ده میلیون تومان واریز میشه به شما ما اطلاع میدیم که چه نوع ارزی رو بخرید و از ده میلیون تومان سه درصدش میشه ۳۰۰ هزار تومان که شما کم میکنید و برای ما نه میلیونو هفتصد تومان ارز مد نظر رو میخرید میفرستید ینی به شما از هر واریزی ۳ درصد میرسه🌹✅
واینکه سقف رمز پویا هر کارت ۵۰ میلیون هست یعنی شما در روز یک چیزی دور بر یک میلیون الی یک میلیونو نیمی حقوق دارید ✅
ببینید کار ما این هستش که بنده و جندین نفر دیگر خرید اینترنتی از صرافی های اینترنتی میزنیم وتعداد خرید هامون بسیار زیاد هستند به بدین دلیل کارت های بانکی و درگاه های پرداختی ما سقف میشوند در طول روز.
ما میخواهیم این کار دیگه اذیت نشیم و سقف برداشت و خریدو فروش مون کمتر بشه وشما کارتون اینه که مبالغی که خریداران ما میخان ارز بخرن رو به کارت بانکی شما میزنن و شما ارز میخرید برای ما وما میدیم به اونا 🌸
مدارک لازمه :عکس شناسنامه یا کارت ملی و کارت عابر بانک (حتما رمز پویا فعال باشه).
سلام قطعا کلاهبرداری بوده و این کار طبق قانون اساسی کشور جرم محسوب می شود
سلام یه مدت پیش تویه اولترا ماینر سرمایه گذاری کردم الان تقاضای وجه بیشتر میکنه برای برداشت لطفا اگه راهی هست راهنمایی کنید نزدیک ۱۴۰۰ دلار هست
سلام وقت بخیر.
به هیچ وجه پول اضافه تری واسشون واریز نکنید.
اینها متاسفانه کلاهبرداری هستند. همین الان ۱۴۰۰ دلار از دست دادید، دیگه بیشتر از دست ندهید.
اینها مثل تمام روش های کلاهبرداری و هرمی ارزهای دیجیتال هستند.
کلا بدانید اگر جایی به شما سود قطعی در ارزهای دیجیتال پیشنهاد دادند، کلاهبرداری است.
چون ارز دیجیتال یک بازار مالی است که همیشه بالا و پایین داره و هیچ کس به طور قطع نمی تونه بگه که مثلا ماه دیگه ۱۰ درصد بالا یا پایین میره.
برای سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال باید به دید چند ساله سرمایه گذاری کنید و ارزهای خوب را بخرید و نگه داری کنید. مثل بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین
چون حتی اگر در سقف قیمتی اونها را خریده باشید بعد از چند سال دوباره سقف قبلی خود را رد کرده و شما را به سود میرساند. مثلا همین الان یه پله خرید مناسب است.
سایت datafxminers.com و… که به شما سود ثابت می دهند و برای برداشت وجه به بهانه های مختلف می گویند وجه بیشتری باید واریز کنی همگی کلاهبرداری هستند و باید مراقب این سایت ها باشید که معمولا از تلگرام با عناوین مختلف می آیند و این پلتفرم ها را معرفی می کنند.
سلام وقت بخیر. کاملا درسته . این گونه سایت ها کلاهبرداری اند
سلام. دوستان کسی با coinex. zone وارد شده؟ ایا این کلاهبرداریه یا مشکلی نداره؟
سلام این دامنه هم الان به خاطر محدود شدن ایپی بسته شده است
می توانید از vps برای اتصال به سایت کوینکس استفاده کنید.
سلام
ی نفر داخل تلگرام بهم میگه ک داخل ی صرافی احراز هویت کن،ما هرروز ب حسابت پول میزنیم تو اونجا خرید کن و ب کسی ک میگیم بفروش،۴درصد سود بهت میدیم.از ۱۰میلیون تا۵۰میلیون واریز میکنیم،بنظر شما اینا کلاهبردارن؟؟
سلام
بله کلاهبردرار هستند اصلا چنین کاری برای کسی انجام ندهید
موفق باشید